In en rond 1816, het ‘jaar zonder zomer’, tevens het geboortejaar van De Eendracht

In en rond 1816, het ‘jaar zonder zomer’, tevens het geboortejaar van De Eendracht.

  • Oprichting van ‘De Eendraght’, Ezinge.
  • Na de oprichting van dit gezelschap zal het nog 47 jaar(!!) duren alvorens (pas in 1863) de slavernij officieel door Nederland wordt afgeschaft. Onze overgrootouders (= niet zo ver terug in de tijd) hadden dus een duidelijk ander idee van normen en waarden dan wij.

                                                            
  • De gevolgen van de uitbarsting van de vulkaan Tambora in 1815, in het huidige Indonesië (naar schatting verloren 12.000 mensen direct het leven), doen zich gelden. Op het noordelijk halfrond is de temperatuur in 1816 ongeveer 3 graden lager dan normaal en het voorjaar en de zomer zijn koud.
    Vanwege de stof in de atmosfeer valt begin 1816 in Hongarije bruine en roze sneeuw. In Zuid Italië, waar normaal geen sneeuw valt, is de neerslag rood en geel. Het jaar 1816 wordt bekend als “Het jaar zonder zomer”. Op veel plaatsen vriest en sneeuwt het nog in juni, juli en augustus.
    Veel oogsten gaan verloren. De voedselprijzen stijgen en de armoede neemt toe. Op sommige plaatsen, zoals in Zwitserland, is de nood zó hoog dat men mos en katten eet. In Ierland, waar men toen ook al sterk afhankelijk was van aardappels, sterven duizenden mensen aan de gevolgen van de voedselschaarste. In andere delen van Europa breken op grote schaal ernstige voedselrellen uit.
    De rellen duren voort tot in 1817. Dan komt een migrantenstroom naar Amerika op gang. Zo trekken bijvoorbeeld tienduizenden mensen uit Zuid-Duitsland naar Nederland, in de hoop daar een overtocht naar Amerika te kunnen krijgen. Amsterdam raakt overvol en de Nederlandse regering tracht de Duitsers tevergeefs al bij de grens tegen te houden.  
  • Met de Slag bij Waterloo (1815) is er een einde gekomen aan de Napoleontische tijd. Deze veldslag, die vlakbij Brussel plaatsvond, was één van de belangrijkste uit de moderne historie. De geallieerde legers, bestaande uit troepen uit Engeland, Oostenrijk, Pruisen en De Nederlanden, verslaan, onder leiding van de Duke of Wellington, de legers van Napoleon en dwingen hem tot aftreden. Na de verbanning van Napoleon naar Sint-Helena (16 okt. 1815) wordt de Franse Monarchie hersteld. De Franse bezetting van De Nederlanden behoort in 1816 definitief tot het verleden.
  • Nadat Lodewijk XIV van Frankrijk reeds in de 17e eeuw alle (of, in ieder geval: heel veel) astrologen zijn land uit had gejaagd, waarna geestelijken en geleerden astrologie volop gebruikten om hun spotlust uit te leven op de astrologasters, worden de laatste astrologische colleges nog in 1816 gegeven aan de universiteit van Erlangen. Astrologie wordt dan snel een soort van privé-hobby voor het volk. (Noot voor de goede orde: astrologie (geestelijke opium voor de onnozele) kan beschouwd worden als een soort Yomanda-versie van de wetenschappelijk serieuze astronomie).
  • Beethoven heeft nog 11 jaar te gaan.

  • Nederlands-Indië wordt door de Britten aan Nederland teruggegeven.
  • Koning Willem II trouwt met de Russische Anna Paulowna
  • 1816 Oct 4 – De Leeuwarder Courant komt voortaan alleen des dinsdags en des vrijdags uit, dit ‘vanwege den algemeenen vrede en wegens een meer gevestigde orde van zaken in Europa en wijl de nieuwspapieren niet zoo menigvuldig zijn als voorheen’.
  • Het nieuwe koninkrijk, sinds 9 Juni 1815 door de grote mogendheden erkend als het Koninkrijk der (ook Zuidelijke) Nederlanden, heeft  ‘door zijne aanmerkelijke vergrooting van grondgebied ook macht genoeg verkregen om naar buiten, zelfs gewapend, op te treden. Dit blijkt in 1816 uit de tuchtiging der Algerijnsche zeeroovers door de gezamenlijke actie van eene Engelsche en eene Nederlandsche vloot’. 
  • Als we voor het gemak de Oude Tijd van de Grieken en Romeinen overslaan – zij beoefenden hun sport veelal naakt – en in de Nieuwe Geschiedenis aankomen, dan belanden wij in het jaar 1816. Toen wees de burgemeester van het Franse Sable d’Olonnes een stuk strand aan voor in die tijd onzedelijken, zij die ongekleed baden
  • Het alcoholgehalte van het bier is vaak bepalend geweest voor de hoogte van de belasting, net als simpelweg de hoeveelheid bier. In de jaren 1806 tot  1816 is bier tijdelijk vrijgesteld van belasting. Daardoor wordt de drank goedkoper en het gebruik ervan neemt dan ook direct toe. In die tijden is de prijselasticiteit van bier blijkbaar hoger dan nu het geval is.
  • 20 februari: première in Rome van de opera “Il barbiere di Siviglia” van Gioacchino Rossini